Overslaan en naar de inhoud gaan

AMD aangeklaagd over stilhouden Spectre-vatbaarheid

Intels kleine concurrent is het doelwit van een vers aangespannen groepsaanklacht namens aandeelhouders. De beschuldiging is kunstmatig oppompen van zijn beurskoers, door het stilhouden van zijn vatbaarheid voor de Spectre-kwetsbaarheid.
Spectre CPU-flaw
© Graz University of Technology
Graz University of Technology

De rechtszaak is begin deze week aangespannen door een AMD-aandeelhouder die het als groepsaanklacht voert om andere benadeelde investeerders in de processorfabrikant mee te nemen. Specifieke gedaagden zijn AMD’s CEO Lisa Su en CFO Devinder Kumar, meldt de Britse nieuwssite The Register op basis van ingediende rechtbankpaperassen. De aanklager eist dat dit een jury-zaak moet worden.

Één, nee twee

AMD wordt hierbij beschuldigd van aandeelhoudersbedrog tussen 21 februari 2017 en 11 januari dit jaar. Eerstgenoemde datum is de dag dat AMD zijn boekjaar 2016 formeel heeft afgesloten met de jaarverklaring. Laatstgenoemde datum is de dag dat AMD met een officiële reactie kwam op mediaberichten op basis van uitgelekte informatie over de diepgaande processorkwetsbaarheden Meltdown en Spectre.

Aanvankelijk had AMD tegenover The Register namelijk verklaard dat zijn processors vatbaar waren voor slechts één van de twee aanvalsvarianten via Spectre. Deze persverklaring is op 2 januari gepubliceerd. Vervolgens heeft een woordvoerder van het chipbedrijf nog verklaard dat er "nagenoeg geen risico was dat AMD-chips kwetsbaar zijn voor de tweede Spectre-variant", vermeldt de aanklacht.

Beursprofijt

Op 11 januari heeft AMD echter publiekelijk erkend dat beide Spectre-aanvallen van toepassing zijn. Dit heeft de beurskoers een dip bezorgd, nadat AMD’s aandelen begin deze maand een kleine stijging hebben doorgemaakt. Die stijging net na 2 januari is te danken aan de perceptie dat AMD’s processors veel minder kwetsbaar zijn dan de chips van de grote concurrent Intel.

Die marktdominante chipmaker is zelf ook hiervoor aangeklaagd in meerdere zaken, waarbij zowel het bedrijf zelf als ook CEO Brian Krzanich op de korrel worden genomen. De topman heeft namelijk aandelen verkocht in de periode dat de kwetsbaarheden intern al bekend waren, maar publiekelijk nog niet.

Prestatieverlies

Verder wordt processorproducent Intel beschuldigd van misleiding, maar ook van wanprestatie voor het leveren van chips die door de benodigde patches een verminderd prestatieniveau kunnen krijgen. Intel-CEO heeft dat eerder tegengesproken en is daar later op teruggekomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in