Overslaan en naar de inhoud gaan

Al honderden Nederlanders slachtoffer ‘sim-swapping’

Dit jaar zijn al behoorlijk wat Nederlanders gehackt via hun telefoonnummer. Bij deze methode, ‘sim-swapping’ geheten, neemt een hacker iemands telefoonnummer over door de telecomprovider op te lichten. Zodra de hacker zo iemands 06-nummer in handen krijgt, heeft hij toegang tot de online accounts die zijn gekoppeld aan het telefoonnummer, zoals e-mail, sociale media en betaaldiensten.
Hacker
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Bij sim-swapping belt een hacker de telecomprovider van het slachtoffer op en overtuigt hij een medewerker om het 06-nummer over te zetten naar een andere simkaart, die reeds in het bezit is van de hacker. Hackers die erin slagen om zo het 06-nummer van iemand over te zetten, kunnen via SMS vaak nieuwe wachtwoorden voor online accounts instellen. Ook kan zo tweestapsverificatie op basis van SMS, waarmee je na het inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord nog een inlogcode moet invoeren, worden omzeild.

Slachtoffers merken vaak pas iets van sim-swapping op het moment dat ze geen mobiele verbinding meer hebben. In de tijd dat het slachtoffer dit opmerkt, de telecomprovider belt en het 06-nummer weer terug laat zetten, heeft de hacker al zijn slag geslagen. RTLZ won informatie in bij verschillende grote Nederlandse telecomproviders en op basis van die gegevens meldt het dat het om ‘honderden Nederlandse slachtoffers’ zou gaan.

Losgeld of rekening plunderen

De hackers die aan sim-swapping doen proberen op allerlei manieren aan geld te komen. Zo nemen ze de online accounts van een slachtoffer over en vragen losgeld. Als er niet wordt betaald, dan dreigen ze gevoelige e-mails, foto's of documenten te publiceren. Een andere veel gebruikte methode is inloggen bij betaaldienst PayPal of cryptocurrencybeurs Coinbase om daar iemands rekening te plunderen. Van sommige slachtoffers zijn honderdduizenden en soms miljoenen euro's gestolen. Tot slot nemen ze populaire socialemediaprofielen over die vervolgens voor veel geld worden doorverkocht.

Op het rechte pad

RTLZ sprak met beveiligingsexperts die ‘sim-swapping’ arbeidsintensief noemen, maar omdat er bij deze aanval veel te halen valt groeit deze methode onder hackers. Het sprak ook met een 21-jarige hacker die inmiddels is gestopt, maar vroeger veel gebruik maakte van sim-swapping. Hij zegt mensen te willen waarschuwen voor de gevaren ervan. "Ik ben nu op het rechte pad en wil later als consultant advies geven over online veiligheid, om mensen en bedrijven te beschermen tegen jongens als ik." Hij voelt zich schuldig over zijn criminele daden, maar heeft het gestolen geld nooit teruggegeven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in