Overslaan en naar de inhoud gaan

Agressieve routermalware past strategie koekoek toe

De makers van Gafgyt - ook wel Bashlite genoemd - hebben een nieuwe variant ontwikkeld die meer populaire routers inlijft in een botnet.
vogelnest
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

De eerste golf aan Gafgyt-aanvallen stamt uit 2014. Sindsdien waart de malware rond op internet en infecteert de populaire routers The Huawei HG532 en Realtek RTL81XX. Nu hebben de makers ervan een nieuwe versie losgelaten die agressiever te werk gaat en bovendien ook kwetsbaarheden in de Zyxel P660HN-T1A-router weet te misbruiken.

Bijzonder aan de nieuwe malware-variant is dat deze al aanwezige infecties onklaar maakt. Het gaat dan met name om de malware die routers in het concurrerend botnet JenX opneemt. Het resultaat is dat wanneer Gafgyt door de command-and-control-server tot actie wordt gemaand, het botnet de capaciteit van de geïnfecteerde router niet hoeft te delen.

Voor 8 euro rivalen uitschakelen

De nieuwe variant malware is ontdekt door Palo Alto Networks, meldt ZDNet. Het Gafgyt-botnet waarin duizenden routers zijn opgenomen, wordt gebruikt om DDoS-aanvallen op te zetten. Hoewel met deze aanvallen in principe elke site kan worden aangevallen, wordt het Gafgyt-botnet vooral ingezet tegen game-servers. In veel gevallen gaat het om jonge gamers die uit wraak een rivaal willen dwarsbomen door het spel plat te leggen. Volgens de onderzoekers van Palo Alto Networks hebben advertenties op Instragram gevonden die het opzetten van een DDoS-aanval met dit type botnets aanbieden voor een prijs van slechts 8 dollar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in