Overslaan en naar de inhoud gaan

ACM bekijkt invloed 'big tech' op betaalmarkt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat kijken naar de invloed en plannen van technologiereuzen op de Nederlandse betaalmarkt. Het gaat om de bekende 'big tech'-bedrijven als Apple, Google, Amazon en Facebook, maar ook om Chinese techgiganten als Tencent en Alibaba.
Facebook cryptovaluta
© Libra.org
Libra.org

De consumentenwaakhond wil uitzoeken wat techreuzen van plan zijn in Nederland en welke gevolgen die plannen hebben voor consumenten en bedrijven. Zo wordt concreet bekeken of er nieuwe mogelijkheden komen om te betalen in Nederland, en of kleinere bedrijven daarbij door de armslag van de grote jongens niet bij voorbaat buitenspel worden gezet.

Momenteel een bankenmarkt

Volgens de ACM zijn er van oudsher nog weinig partijen actief op de betaalmarkt. Momenteel zijn dat, op enkele kleine en grotere fintechbedrijven na, vooral banken. Dit zorgt voor beperkte concurrentie, stelt de toezichthouder. De nieuwe Europese regels voor betalingsverkeer, PSD2, bieden meer mogelijkheden voor innovatie en concurrentie op de betaalmarkt. Grote technologiebedrijven, de zogeheten Big Techs, springen hier ook op in.

De marktverkenning vindt plaats op verzoek van het ministerie van Financiën op aandringen van de Tweede Kamer. De ACM gaat in gesprek met de betrokken partijen en hoopt halverwege volgend jaar meer inzicht te hebben in de marktontwikkelingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in