Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Achterstand dreigt voor Nederlands internet’

ICT, digitale transformatie, het gewone bedrijfsleven en de moderne maatschappij zijn afhankelijk van goede connectiviteit. Nederland staat er nu goed voor, maar de internetsector trekt aan de bel: de uitrol van breedband ‘tot in de meterkast’ is gestagneerd.
Glasvezel

“Inmiddels heeft meer dan 90% van zakelijk Nederland toegang tot glasvezel binnen een straal van één kilometer”, schrijven vier brancheorganisaties in een nieuw rapport over connectiviteit in Nederland. Dit rapport dat vandaag uitkomt, schetst de huidige situatie, maar blikt ook met bezorgde blik voruit.

Graven voor glas

“Netwerkleveranciers investeren gezamenlijk jaarlijks honderden miljoenen in de uitrol van glasvezel voor zakelijk Nederland. Echter, de toegang tot breedbandig internet voor huishoudens loopt steeds verder achter”, luidt de sombere waarschuwing. Dit raakt niet alleen de bij dit rapport betrokken partijen: de stichtingen Dutch Data Center Association, Dutch Hosting Provider Association, en Fiber Carrier Association, de Vereniging ISPConnect, naast nog bedrijven als Eurofiber en Juniper.

“De stagnatie van de aanleg van glasvezelnetwerken voor particulieren ondermijnt de ‘digital readiness’ van Nederland”, waarschuwen de auteurs van het rapport ‘Belang van connectiviteit voor digitale transformatie’. De reden voor deze stagnatie is relatief analoog: “Aanleg van glasvezel is duurder dan het upgraden van oudere netwerken. De kabels zelf zijn niet zo duur, maar het graven wel. Dat gaat gepaard met instemmingsprocedures die in kosten, tijd en aanpak per gemeente verschillen.”

Overheidsrol

De oplossing voor deze bureaucratische fragmentatie wordt deels in een IT-aanpak gezien. “Procedures kunnen sneller door meer standaardisatie en het digitaliseren van het proces. Een instemmingsprocedure is te vaak een herhaaldelijke afhandeling van te veel papierwerk.”

De vertegenwoordigers van de Nederlandse internetsector doen hierbij een beroep op de overheid, niet alleen op landelijk niveau. “De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) moet zich hard maken voor eenduidige afspraken voor lokale vergunningen en leges.” Het dringende verzoek is dat de overheid een faciliterende rol op zich neemt om iedere Nederlander, als consument maar ook als werknemer en werkgever, de beschikking te geven over een toekomstbestendige internetverbinding.

Digitale economie = economie

De achterliggende gedachte is dat een nationale digitale infrastructuur essentieel is voor de digitale economie, die in toenemende mate verweven is met de ‘gewone’ economie. “Het lijdt geen twijfel dat de digitale economie snel aan belang toeneemt voor het verdienvermogen en de welvaart van Nederland.”

“Net als de ‘fysieke’ economie, is ook de digitale economie afhankelijk van een gedegen infrastructuur.” Het vandaag uitkomende rapport is het tweede deel in een reeks rapporten naar aanleiding van structuuronderzoek naar de digitale economie in en van Nederland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in