Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-veiling in het ongewisse tot eind dit jaar

De eerstkomende veiling van radiofrequenties voor breedbandig mobiel internet lijkt 5G deels uit te sluiten. De voor eind 2019 geplande veiling wordt nu "ambitieus" genoemd door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. " Enige vertraging van een paar maanden is niet uit te sluiten", schrijft zij aan de Tweede Kamer. Bovendien is voorbereidingswerk voor de 5G-frequentie van 3,5 GHz minder ver gevorderd, wat een groter veilingsuitstel inhoudt.
Zendmast

Hierbij speelt ook de overname van Tele2 Nederland door T-Mobile een rol.

De door Keijzer genoemde vertraging van enkele maanden is volgens haar "vooral afhankelijk van het besluit van de Europese Commissie over de fusie tussen T-Mobile NL en Tele2 NL". In juli vorig jaar heeft de minister van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer gesteld dat de 2019-veiling van de 700, 1400 en 2100 MHz-banden doorgang zou hebben. Deze frequenties zijn bestemd voor 4G en deels voor 5G. Staatssecretaris Keijzer heeft dat in december nog bevestigd, naar aanleiding van de aangekondigde fusie van T-Mobile en Tele2. Nu komt ze daar enigszins op terug. Vertragende factoren zijn goedkeuring (dan wel afkeuring) van de telecomconsolidatie door de EC, maar ook door de ACM (Autoriteit Consument en Markt).

Voorbereidingstijd en vergunningenlooptijd

Daarnaast wordt de 3,5 GHz-band, bestemd voor 5G, apart gezet. "De beleidsvoorbereiding inzake de veiling van de 700, 1400 en 2100 MHz-banden is al langere tijd in voorbereiding en is in een verder gevorderd stadium dan de 3,5 GHz-band", aldus Keijzer. Zij verklaart dit verschil door te wijzen op "de verschillende tijdstippen waarop deze frequenties (opnieuw) beschikbaar komen voor mobiele communicatie." Op 700, 1400 en 2100 MHz worden momenteel al diverse diensten aangeboden, waarvoor uiteenlopende vergunningstermijnen gelden.

De 5G-frequentie van 3,5 GHz is weliswaar ook enigszins in gebruik, maar dat kan landelijk dekkende inzet - en dus ook de EZ-veiling daarvoor - in de weg staan. "Van de 3,5 GHz-band is thans een deel onder de lijn Amsterdam – Zwolle in gebruik voor lokale mobiele telecommunicatie. Een deel van de betreffende vergunningen heeft een looptijd tot in 2022; een ander deel tot 2026. Vergunninguitgifte vindt per (lokaal) opstelpunt plaats. Het is nog niet bekend wanneer (en welk deel van) de band beschikbaar komt voor landelijk exclusief gebruik."

3,5 GHz verder uitwerken

Staatssecretaris Keijzer zegt in haar Kamerbrief toe dat er eind dit jaar een besluit wordt genomen over de toekomst van de 3,5 GHz band. Of en wanneer er een veiling komt voor die frequentie wordt dan pas bepaald. "Daarna moet het uitgiftebeleid nog verder uitgewerkt worden", legt de bewindsvrouw uit. "Dit betreft onder andere het onderzoek naar en het vaststellen van een reserveprijs, de benodigde marktordenende maatregelen voor deze band maar ook het opstellen van concept-vergunningen en eventueel aanvullend frequentie-technisch onderzoek."

Al dit werk betekent dat de voorgenomen veiling neerkomt op twee veilingen. "Het is niet realistisch te verwachten dat deze uitwerking op een korte termijn gelijk aan het veilingmoment van de 700, 1400 en 2100 MHz-frequenties afgerond kan worden. Om deze reden verschillen de tijdspaden van de betreffende veilingen: eerst de 700, 1400 en 2100 MHz-frequenties, daarna de 3,5 GHz frequenties."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in