Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-telefoon stelt aanvankelijk teleur

De eerste 5G smartphones gaan gewoon van 4G-technologie gebruik maken voor gesprekken.
Smartphonegebruiker
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

De 5G-netwerken, die over anderhalf jaar operationeel zullen zijn, ondersteunen in principe revolutionaire vernieuwingen in de beleving van gesprekken. Maar de eerste smartphones zullen daar geen gebruik van maken, concludeert de Amerikaanse nieuwsdienst FierceWireless uit onderzoek. Aanvankelijk zullen de Amerikaanse telecomaanbieders gebruik maken van Voice over LTE (VoLTE).

De standaardenorganisatie 3GPP is nog bezig met de afronding van een nieuwe standaard voor 5G-gesprekken. Daarin komen eigenschappen als immersive audio, meervoudige, audiokanalen en virtual reality communication. Immersive audio en sferische gesprekken stellen de beller aan de ene kant van de lijn in staat de omgeving van de beller aan de andere kant van de lijn te beleven. Bijvoorbeeld degene op kantoor zit kan een strand horen en zien terwijl degene op het strand is  het kantoor 'ervaart', tekende Venturebeat op van een deskundige aan het Fraunhofer Instituut.

Zelfs VoLTE geen gesneden koek

Voice over LTE (VoLTE) is al sinds 2014 beschikbaar. De technologie zorgt voor betere geluidskwaliteit over 4G. KPN biedt zijn abonnees als sinds oktober 2016 aan, als de telefoons aan beide kanten van de lijn daar geschikt voor zijn en een 4G-netwerkverbinding hebben. Maar de uitrol van VoLTE heeft dus bijna twee jaar geduurd en is nog lang niet overal voltooid. Waar VolLTE niet mogelijk is, volgt een terugval naar oudere, kwalitatief minderwaardige spraakverbinding.

Voor de spectaculaire 5G-gebaseerde eigenschappen beschikbaar komen duurt dus vermoedelijk nog jaren. In de eerste tests die bijvoorbeeld Vodafone en Verizon hebben gedaan met 5G werd wel getest of de handover van 5G naar 4G zonder onderbreking verliep, maar de introductie van de nieuwe 5G-spraakeigenschappen werden met geen woord genoemd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in