Overslaan en naar de inhoud gaan

'5G-investeringen groeien, maar blijven onder 4G-niveau'

De wereldwijde investeringen in infrastructuur voor 5G-netwerken groeien de komende jaren flink, zo voorspelt onderzoeksbureau Gartner. De wereldwijde omzet uit 5G-infrastructuur groeit van ruim 600 miljoen dollar vorig jaar naar 2,2 miljard dollar dit jaar, waarna de groei doorzet. De sterk dalende investeringen in 2G worden dit jaar voorbijgestreefd, maar 3G blijft nog eventjes groter en 4G behoudt zijn omzetvoorsprong.
Antenne mobiel netwerk
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De wereldwijde omzet uit de verkoop van netwerkinfrastructuur voor 5G komt volgend jaar uit op bijna 4,2 miljard dollar, voorspelt Gartner. Dat is een toename van 89 procent ten opzichte van dit jaar. In 2019 zullen de 5G-investeringen volgens de marktvorser namelijk net iets meer dan 2,2 miljard dollar bedragen. Dat is op zich al een enorme toename in vergelijking met de relatief bescheiden 612,9 miljoen dollar die vorig jaar in 5G-apparatuur voor netwerken is gestoken.

2G nog miljoenenmarkt

Opvallend is dat de investeringen in 2G-netwerkinfrastructuur in 2018 nog meer dan het dubbele waren van die in 5G: 1,5 miljard dollar. Voor dit jaar voorziet Gartner een stuivertje wisselen van het oude 2G en het aankomende 5G. Eerstgenoemde netwerktechnologie zal in 2019 uitkomen op een wereldwijde omzet van net geen 700 miljoen dollar, terwijl de nieuwste telecomtechnologie qua infrastructuuromzet de 2,2 miljard dollar passeert.

De tussenliggende generaties 3G en 4G liggen nu nog voor op 5G wat betreft de investeringen in infrastructuur. Het oudere 3G, dat het smartphonetijdperk heeft ingeluid, blijft dit jaar nog groter qua investeringen dan 5G terwijl het huidige 4G (inclusief de variant LTE) nog tot in 2021 flink groter blijft dan 5G. Gartner stelt in de prognose van 2018 tot 2021, die zij deze maand heeft gegeven, dat 3G vorig jaar nog goed was voor ruim 5,5 miljard dollar en 4G voor bijna 20,5 miljard dollar. De aan AG Connect gemailde prognose is gepubliceerd in de aanloop naar elektronicabeurs IFA.

Miljardeninvesteringen

Voor het lopende jaar komen 3G en 4G naar verwachting uit op respectievelijk zo'n 3,7 miljard dollar en ruim 19 miljard dollar. In Gartners voorspelling veranderen die omzetcijfers volgend jaar in respectievelijk 2,5 miljard en 18,3 miljard dollar, om dan in 2021 uit te komen op respectievelijk 1,6 miljard en 16,4 miljard dollar. De wereldwijde omzet uit 5G-infrastructuur zit in 2021 op 6,8 miljard dollar, voorziet Gartner. De 5G-bedragen voor 2019 en 2020 komen in verhouding tot de totale telecombestedingen aan draadloze infrastructuur uit op respectievelijk 6 procent en 11,6 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in