Overslaan en naar de inhoud gaan

5G, autonome auto's en AI helpen ASML

De Veldhovense fabrikant van de complexe apparatuur om chips te fabriceren krikt zijn omzetdoelstellingen voor de komende jaren op. De markt voor diverse soorten chips is volgens het bestuur van ASML gezond. Ontwikkelingen zoals de opkomst van 5G-verbindingen, die bredere toepassingen in apparaten mogelijk maakt, en onder meer zelfrijdende auto's, kunstmatige intelligentie en big data geven de sector een flinke zet in de rug.
ASML chipmachine
© ASML
ASML

Het technologiebedrijf rekende aanvankelijk op een groei van de jaaromzet tot 11 miljard euro in 2020. Nu wordt gemikt op ongeveer 13 miljard euro. In 2025 moet dat zelfs oplopen tot 15 miljard à 24 miljard euro, afhankelijk van de marktomstandigheden. Nu staat de markt er volgens ASML "gemiddeld" voor.

Komende 10 jaar goed

ASML kondigde op een beleggersdag aan dat investeerders zullen meeprofiteren van de groei van het bedrijf. "We verwachten aanzienlijke hoeveelheden kapitaal terug te kunnen laten vloeien naar aandeelhouders via een combinatie van aandelenopkoopacties en dividendverhogingen."

ASML verwacht de komende tien jaar goed te zitten met zijn mix van verschillende chiptechnologieën. De komende tijd zal de vraag naar de in Veldhoven ontwikkelde EUV-chipmachines met name flink toenemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in