Overslaan en naar de inhoud gaan

3 maanden respijt voor importheffingsoorlog

China en de Verenigde Staten hebben een 'wapenstilstand' gesloten in de slepende en recent nog escalerende handelsoorlog tussen beide landen. Dit levert nu drie maanden uitstel op voor de escalatie van importheffingen die de Amerikaanse president Trump ging invoeren. China had in reactie op eerdere verhogingen van belastingtarieven al eigen heffingen opgelegd, waarop Trump in januari een tweede ronde wou doorvoeren.
Donald Trump
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Dit zou iPhones, MacBooks, maar ook Windows-laptops en andere ICT-apparatuur duurder maken.

De door de VS opgelegde importheffingen verhogen uiteindelijk de prijzen die consumenten en bedrijven moeten betalen voor goederen afkomstig uit China. Het Aziatische land verzorgt de fabricage en assemblages van veel producten, waaronder ook veel elektronica en ICT-middelen. Amerikaanse prijsverhogingen kunnen internationaal doordruppelen doordat leveranciers de hogere kosten uitsmeren én doordat bijvoorbeeld cloudaanbieders hun infrastructuurkosten zien stijgen. Voor de komende drie maanden zijn dergelijke scenario's echter afgewend.

Uitstel, geen afstel

Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping zijn aan het slot van de grote G20-top in Buenos Aires toch nog nader tot elkaar gekomen. De twee hebben overeenstemming met elkaar bereikt: ze gaan voorlopig geen nieuwe invoerheffingen opleggen aan elkaar. Deze afspraak geldt voor een periode van minstens negentig dagen.

"China heeft voor elkaar gekregen dat de VS de importtarieven niet van 10 naar 25 procent verhoogt op 1 januari. Dat was ook de Chinese insteek voor aanvang van deze G20-top", meldt NOS-correspondent Marieke de Vries. De wapenstilstandsperiode van zo'n drie maanden wordt gebruikt om verder te onderhandelen. Dat is hard nodig, want afgezien van het uitstel is er verder weinig overeengekomen, meldt onder meer Trouw. De nu bereikte 'wapenstilstand' lijkt een groot succes, maar is meer een PR-prestatie voor het thuisfront, schrijft het FD in een analyse.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in