Overslaan en naar de inhoud gaan

14 procent IT-industrie levert clouddiensten

Door de opkomst van de cloud worden internetbedrijven, cloud- en hostingproviders en datacenters steeds belangrijker in de IT-sector. Inmiddels houdt al 14 procent van de branche zich met deze relatief nieuwe vormen van IT bezig, stellen economen van ABN AMRO.
wolken
© www.freeimages.co.uk
www.freeimages.co.uk

De economen van ABN AMRO verwachten dat cloudgerelateerde bedrijven de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen in de sector.

Desondanks zijn nog weinig gegevens beschikbaar over de grootte en economische impact van bedrijven die in de branche en onderliggende subbranches actief zijn, stelt ABN AMRO in een begeleidend schrijven bij het onderzoek dat samen met onderzoeksbureau Panteia werd uitgevoerd.

In totaal zijn er volgens de onderzoekers 55.000 bedrijven in de IT-sector. Het grootste segment bestaat uit softwarebedrijven (54 procent), gevolgd door system integrators en IT-dienstverleners (27 procent), tech- en internetbedrijven (8 procent), hosting- en cloud providers (6 procent), hardware-bedrijven (5 procent) en datacenters (0,5 procent).  Door de opkomst van cloud is al 14 procent van alle bedrijven in de IT-sector in enige vorm actief als internetbedrijf, hosting- en cloud provider en datacenters.

Softwarebedrijven zijn goed voor 41,9 procent van de totale omzet in de IT-markt. Hardware-leveranciers zijn nummer twee op de ranglijst met 29,8 procent marktaandeel en system integrators en IT-dienstverleners completeren de top drie met 15,8 procent.

Vergelijkbaar met landbouw en bouw

In de sector werken inmiddels ruim 200.000 mensen en de bedrijven zijn goed voor een omzet van meer dan 90 miljard euro. Daarmee is de branche "traditioneel belangrijke sectoren als de landbouw en bouw qua economische omvang genaderd of zelfs voorbijgestreefd'', zegt ABN AMRO-econoom Kasper Buiting.

Bovendien groeit de sector als geheel ook nog hard. Vorig jaar ging de omzet met meer dan 7 procent omhoog en ook voor de komende jaren zijn IT-bedrijven positief gestemd. ABN AMRO verwacht in 2019 een groei van 5 procent in 2019 en in 2020 van 4,5 procent. Buiting: “De IT-branche is in de afgelopen twee decennia sterk gegroeid. De branche kent een grote dynamiek van nieuwe opkomende spelers die nieuwe verdienmodellen introduceren."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in