Overslaan en naar de inhoud gaan

'1.300 Nederlandse cfo's op lijst hackers'

De gegevens van zeker 1.300 Nederlandse financiële bestuurders staan op een lijst van de hackersgroep London Blue. Dat zegt de hoofdanalist van cybersecuritybedrijf Agari, Crane Hassold, tegen het FD.
Hackers Nederland

De mensen op deze lijst worden benaderd in een ceo-fraude.

Deze manier van oplichting houdt in dat de hackers een cfo mailen met het verzoek geld over te maken namens de ceo. De oplichters gebruiken daarvoor vaak legaal verkregen informatie en professioneel uitziende emails. Vorige maand werd bekend dat Pathé Nederland op deze manier 19 miljoen euro kwijt was geraakt.

Sluw meespelen

Welke Nederlandse directeuren op de lijst staan of mogelijk al slachtoffer zijn geworden, mag Hassold niet zeggen. Agari heeft de gegevens van London Blue, doordat de groep probeerde de cfo van het cybersecuritybedrijf op te lichten, schrijft het FD. Fraude-experts van Agari speelden het spel mee en kregen zo zicht op een lijst met namen, adressen en telefoonnummers van zo'n 50.000 cfo's en andere hooggeplaatste financiële bestuurders van bedrijven over de hele wereld.

Daaronder dus zeker 1300 directeuren die werken voor Nederlandse bedrijven, zegt hoofdanalist Hassold. De meeste cfo's werken voor banken en financiële dienstverleners, maar ook voor Nederlandse ICT-bedrijven, retailers, voedingsproducenten en logistieke ondernemingen. De zeer gerichte methode van deze vorm van cyberfraude is niet nieuw of opmerkelijk. Wat Hassold wel opmerkelijk vindt is de manier waarop deze hackers aan hun informatie komen. "Ze kopen dezelfde bestanden die bedrijven over de hele wereld gebruiken om potentiële klanten te benaderen. Volkomen legaal dus."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in